0

.

Windows blueWindows OS este, conform sondajelor, cel mai popular sistem de operare din lume. Desi lupta cu rivalii de la Apple este una stransa, Windows continua sa se pastreze in top cu seria sa de sisteme de operare dintre care cel putin 4 sunt inca utilizate masiv in momentul actual : Windows XP, Windows Vista, Windows 7 si noul Windows 8. Putine alte sisteme de operare se pot lauda cu atatea versiuni active pe piata in acelasi timp, insa daca e vorba de Windows OS al anului 2013, lumina reflectoarelor este furata de Windows 8, iar noul sistem de operare face din nou titlul stirilor cu un zvon neasteptat, neconfirmat inca de cei de la Microsoft.

Se pare ca Microsoft lucreaza la o versiune intergata a noului Windows 8 si Windows Phone 8, sub numele de Windows Blue. Stirea vine ca un soc dupa ce tot ce se auzise pana in momentul actual in legatura cu Windows Blue era ca acesta ar fi un service pack pentru Windows 8.

De unde aceasta schimbare de directie? Specialistii considera ca miscarea indrazneata este felul in care cei de la Microsoft incearca sa se adapteze la piata mereu in schimbare. A trecut de mult timpul cand produse ca Windows XP sau Windows 7 tineau clientii satisfacuti ani de-a randul, in conditiile in care smartphone-urile si tabletele sunt din ce in ce mai raspandite, doar un OS cross-platform putand tine cu adevarat pasul.

Este prea devreme ca sa ne dam seama cat adevar contin zvonurile, dar se pare ca Windows Blue se afla in stadiul de proiect sub o noua echipa care nu lucreaza nici la Windows 8, nici la Windows Phone. Noul sistem este, se pare, un raspuns la Android-ul celor de la Google.

Intrebarea care se ridica este insa ce va aduce acest Windows in plus fata de ce vedem deja la Windows Phone si Windows 8? Acestea impart deja numeroase trasaturi la comun precum interfata metro, compatibilitate cross-platform si multe altele. Acest nou proiect este gandit sa duca mai departe conceptul deja existent sau intentioneaza sa ia o cu totul alta directie in rezolvarea problemei de compatibilitate?

Stirile despre acest proiect nu fac in momentul de fata decat sa ridice si mai multe intrebari printre care cea mai importanta este: “Ce ar castiga cei de la Microsoft cu o astfel de integrare?” si “Carui segment de piata s-ar adresa ea in pricipal?“. Exista prea multe directii in care echipa de proiectare ar putea sa se indrepte si prea putine detalii de care sa ne legam pentru a face supozitii in momentul actual.

Noul Windows Blue, daca va exista, ar putea fi un produs cu o interfata cu totul noua sau ar putea folosi interfata Windows 8 pentru tablete cu ecran de peste 10 inch si interfata Windows Phone pentru tabletele de dimensiuni mai mici si smartphone-uri.

Pentru a ne face o idee mai buna asupra directiei pe care Microsoft o urmareste cu acest proiect, sunt de asteptat informatiile oficiale ce nu vor intarzia sa apara daca zvonul se dovedeste adevarat. Oricare ar fi situatia, putem avea incredere ca cei de la Windows se afla pe calea cea buna inceputa cu Windows 7 si continuata de succesul Windows 8 si Windows Phone 8.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply