0

.

In loc de aplicatiile si jocurile oferite impreuna cu Developer Preview, aplicatiile incluse in varianta Consumer Preview le reprezinta doar pe cele de baza de care ai avea nevoie – mail, calendar, contacte, mesagerie, fotografii si retele de socializare, plus o aplicatie pentru a-ti explora fisierele din SkyDrive. Aplicatia SkyDrive pentru desktop urmeaza sa apara “in curand”.

Exista de asemenea o aplicatie Bing Maps si alte utilitare ca de exemplu Weather and Finance, cataloage musicale si video de la Zune (care ofera si un player foarte asemanator cu Zune HD) si o sectiune pentru gaming sub brandul Xbox.

Aceste aplicatii sunt toate numite ca fiind preview-uri, si desi multe dintre ele au fost construite de catre echipa Windows Live, acestea nu sunt versiunile finale ale aplicatiilor Windows Live pentru Windows 8.

Microsoft a cerut sa ca aceste aplicatii sa fie representative pentru tipul de experienta oferite de aplicatiile finale, dar nu ca si caracteristicile ce se vor afla in acestea.

Aplicatia People este similara cu aplicatia Windows Phone, astfel ca aceasta combina lista de contacte pentru toate serviciile la care poti conecta Windows, prin contul tau Live sau prin a adauga contacte specifice pentru e-mail sau calendar.

Aplicatia Calendar este similara; are parte de o interfata curata si placuta, cu vedere de tip lunar, saptamanal, sau de doua zile, si iti arata toate calendarele impreuna. Poti alege in care calendar sa fie creat noul eveniment. Dar daca alegi mai multe calendare din contul Exchange, nu poti alege care sa fie vizibile.

Mesageria se foloseste foarte eficiente de dimensiunea unui ecran PC pentru a-ti afisa multiplele conversatii de pe Facebook si Windows Live, cu detalii despre contacte astfel ca poti vedea despre ce se vorbeste pe toate celelalte servicii. Poti de asemenea sa trimiti mesaje de grup, dar insa doar sub forma de text; nu sunt disponibile inca serviciile de voce sau video.

Aplicatia Photos iti permite sa explorezi imaginile, indiferent ca se afla pe computer sau hostate pe servicii online precum SkyDrive, Facebook sau Flickr.

Poti trece printre imagini, poti minimiza pentr a vedea thumbnail-urile, poti efectua un slideshow sau poti alege o image pentru Lock Screen, dar nu sunt disponibile utilitare pentru editarea imaginilor.

Pana ce aplicatia SkyDrive pentru desktop va fi lansata, nu vei putea sincroniza in mod automat fisierele din Windows 8, desi poti alege fisiere pentru a le urca in SkyDrive prin aplicatia Metro, ce dispune de o interfata curata si simpla.

Este o modalitate eficienta pentru a lucra cu fisierele tale online, desi documentele din SkyDrive se deschid in Office web Apps din Metro IE decat mai degraba direct in aplicatia SkyDrive.

Aplicatii ce-ti permit sa selectezi fisiere – de exemplu pentru a le urca in SkyDrive – folosesc Metro file picker, care fie iti va face viata foarte usoara ori foarte complicata. Cand te uiti la libraria cu fotografii, vezi continutul fiecarui folder la un loc – la fel ca Windows Live Photo Gallery – la fel ca si o lista de foldere. 

Acest lucru este convenabil atunci cand nu-ti amintesti in care folder ai pus niste fotografii recente, dar ar putea deveni prea mult atunci cand ai o multime de imagini. Libraria pentru muzica arata doar lista folderelor (de obicei ce corespund albumelor), si nu fisierele individuale din acestea.

Acelasi lucru este valabil si pentru Explorer-ul din desktop-ul Windows 8; Libraria pentru imagini iti arata thumbnail-uri pentru toate pozele din toate locatiile librariei, dar este mai usor de folosit cand dispui de un mouse si de bare de scroll.

Aplicatia Bing Maps este foarte asemanatoare cu versiunea pentru PlayBook; poti sari la locatia ta curenta, poti vedea traficul sau poti avea o vedere de la inaltime, poti cauta locatii, si poti primii instructiuni pentru condus. Este putin cam simplu, cu mult mai putine optiuni decat site-ul Bing Maps, insa este foarte usor de invatat.

Au exista si inainte zvonuri despre Microsoft Reader PDF inainte; este inclus in versiunea Consumer Preview si reprezinta un utilitar simplu si eficient pentru fisierele PDF. Fisierele mari se deschid rapid si scroll-ul printre documente este la fel de rapid.

Nu apar toolbar-uri ciudate deasupra paginii; poti mari sau micsora fara probleme intr-o pagina, iar comenzile din bara de aplicatii iti permite sa cauti, sa schimbi vizualizarile, sa roteste o pagini sau sa vezi ce permisiuni ai in ceea ce priveste o pagina protejata prin parola.

Aplicatia Xbox Live Games va arata familiar si pentru Xbox dar si pentru utilizatorii de Windows Phone; contine avatarul tau si pe cel al prietenilor de pe Xbox Live, reusitele de pe telefon si din jocurile Xbox, cele doua jocuri incluse in varianta Consumer Preview si reclame pentru locurile de unde poti cumpara jocuri pentru Windows si Xbox.

Scroll-ul si zoom-ul sunt mai eficiente un platforma IE10 inculsa in Consumer Preview; poti apasa de doua ori pentru a mari partea paginii care te intereseaza – acest aspect functioneaza foarte bine, la fel ca aceeasi functie din Windows Phone browser.

Poti apasa aproape de marginile din stanga si din dreapta ale ecranului pentru a merge inainte si inapoi prin paginile pe care le-ai vizitat; daca folosesti un mouse, cand te apropii de marginile ecranului, vei obtine o sageata pe care poti apasa pentru a avea acelasi efect.

Cand atasezi site-uri in ecranul Start, acestea au parte de o iconita mult mai draguta decat in Developer Preview, iar daca un site are un jump list poti vedea acest lucru in Metro IE pe bara de comenzi care apare cand apesi click dreapta. Poti de asemenea sa alegi daca site-urile prinse in Start sau link-urile pe care le apesi din e-mail se deschid in Metro IE10 sau desktop IE10.

Windows 8 Metro

 

Daca Doriti sa fiti la curent cu ultimele stiri despre Windows 8, va rugam sa va abonati la noutatile de pe blog prin casuta de mai sus.

 

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply