0

.

Popular si polisat asa cum este in Windows 7, desktop-ul prezinta cateva “iritatii” precum Explorer-ul sarind in vizualizari diferite in timp ce explorezi foldere adanc in arborescenta, si bara de limba intrusiva.

Desktopul din Windows 8 rezolva toate aceste probleme, insa ne desparte de familiarul Start menu. Ingreuneaza acest lucru utilizarea, cu sau fara touch?

Nu exista posibilitatea de a nega ca aceasta este o modalitate diferita de lucru. Apasa tasta start de pe tastatura si da, vei obtine Start Screen-ul Metro.

In schimb, daca muti cursorul mouse-ului in coltul din stanga, vei ubtine un thumbnail al ecranului de start si poti merge in sus pentru a obtine lista de aplicatii Metro ce ruleaza ca si thumbnail-uri (sau foloseste Win+Tab), astfel ca poti sari direct intr-o alta aplicatie pornita fara a “rupe” layout-ul full-screen. Poti de asemenea sa folosesti combinatia de taste Alt+Tab pentru a te transfera intre aplicatiile pornite, Metro, sau desktop.

Daca exista a aplicatie Metro atasata pe margine 0 lucru pe care il poti face tragand thumbnail-ul care apare atunci cand muti mouse-ul in coltul din stanga-sus – Alt+Tab respecta aceasta si schimba aplicatia cu cea in care ai lucrat ultima data.

Tasta Win plus tasta ‘.’ schimba aplicatiile intre diferitele pozitii ale ferestrei de pe ecran la viteza mare.

Exista mult mai multe modalitati de a schimba intre aplicatii decat inainte, astfel ca poti sa o alegi pe cea pe care o preferi si sa le ignori pe celelalte.

Daca vrei acces rapid la utilitatile desktop-ului fara sa te intorci la Start Screen, apasa click dreapta in cel mai indepartat punct din coltul stanga pentru a obtine un meniu la indemana, ce contine aproape tot ce ai putea dori: Search, Run, Explorer, Task Manager sau Control Panel, Device Manager, Event Viewer sau Power Options.

 

Comanda Win+R inca exista, pentru a lansa orice aplicatie direct. Ce-i drept, aceasta acopera plangerile privind pierderea vechiului Start Menu; exista de asemenea modalitati de a aduce orice doresti pe desktop fara ca macar sa fie nevoie sa iesi de pe Desktop sau sa accesezi interfata Metro.

Bara charm functioneaza mult mai bine pe desktop in varianta Consumer Preview. Arunca-ti mouse-ul in colt si charm-urile apar semi-transparente, in cazul in care nu asta intentionai sa faci. La fel ca indiciile din thumbnail-urile aplicatiile din switching pane, bara charm iti ofera indicii despre ce poti face fara sa te intesectezi cu lucrul cu Windows-ul si controlurile din coltul ecranului.

Start-ul se afla acolo pentru sisteme fara buton Win, Search se afla acolo pentru umplutura am putea spune, insa Devices and Settings iti ofera utilitarele pentru desktop decat pe cele din interfata Metro. Panoul Settings are iconograme pentru conexiuni de retea, volum, intensitatea iluminarii ecranului, schimbarea limbii din interfata, pornirea sau oprirea notificarilor de tip pop-up, plus Sleep Shutdown si Restart.

Exista de asemenea link-uri catre Help, System Information, setari pentru personalizarea desktop-ului si panoul de control total din top; daca doresti setarile Metro PC, exista un link si pentru ele jos.

Comparat cu putinele modalitati prin care puteai naviga catre utilitarele cheie in Windows 7, aceasta interfata a windows 8 este una mai eficienta – din nou mentionam ca nu parasesti niciodata desktop-ul, decat daca doresti neaparat acest lucru.

Bara de limba iritanta? A fost inlocuita cu o optiune pentru schimbarea limbii in charm-ul Settings, sau poti folosi Win+bara de spatiu pentru a naviga intre limbile instalate.

Exista cateva puncte unde Windows 8 sacrifica convenienta pentru securitate crescuta. Daca ai doua conturi pe un singur PC, chiar daca amandoua sunt logate, este necesar sa deblochezi computerul folosind contul care a fost utilizat ultimul.

Spre deosebire de Windows 7, nu exista posibilitatea de a alege care conturi sa fie logate din ecranul de blocare. Acest lucru va fi putin popular pentru cei ce folosesc computerul in regim multi-user.

De asemenea, cand te loghezi intr-un punct de acces Wi-Fi, in loc de dialogul unde iti este ceruta parola aratand ceea ce tastezi by-default, in Windows 8 parola ta este ascunsa si este aratata doar atunci cand apesi si mentii apasata iconitia crypt de langa spatiul unde a fost tastata parola.

Folosind touchscreen-ul, desktop-ul este un fel de hibrid. Poti folosi gesturile de la marginile ecranului pentru schimbarea aplicatiilor si pentru folosirea charm-urilor, si poti trece catre aplicatiile Metro. Poti chiar sa tragi de sus in jos pentru a inchide desktop-ul ca oricare alta aplicatie Metro. Poti de asmenea sa atingi orice ai fi click-uit cu mouse-ul. Acest lucru functioneaza excelent cu controlurile din pamblica, datorita butoanelor mari.

Butoanele mai mici functioneaza si ele surprinzator de bine, deoarece Microsoft a folosit o masinarie pentru a invata unde defapt apesi pe desktop si pe aplicatiile built-in. Acest lucru a facut meniurile de tip drop-in foarte precise, la fel ca si meniurile din Office.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply