0

.

Cum sa instalezi Windows 3.1 intr-o masina virtuala

Astazi vom face o trecere in revista a unui ghid despre Windows 3.1, mai exact, cum poate fi acesta instalat intr-o masina virtuala. Windows 3.1 a reprezentat pentru foarte multi primul contact cu un sistem de operare, dar sunt totusi o multime de fani mai tineri ai computerelor care nu au avut ocazia sa incerce Windows 3.1.

In cele ce urmeaza vom descrie pasii necesari pentru a instala Windows 3.1 in mod sandbox, folosindu-ne de o aplicatie gratuita de virtualizare, numita VirtualBox. Astfel ca daca ai ratat sansa de a incerc cele mai vechi si populare versiuni de windows, sau pur si simplu vrei sa faci o calatorie nostalgica, atunci continua sa citesti!

De ce vei avea nevoie

Desi poate parea ciudat, nu este foarte greu sa creezi un PC virtual pentru Windows 3.1 atat timp cat ai toate cele necesare dinainte. Aici sunt lucrurile de care vei avea nevoie pentru a tine pasul cu acest tutorial:

Discurile de instalare pentru DOS si Windows 3.1

Windows 3.1 a fost ultima versiune Windows care reprezenta doar o interfata grafica pentru DOS. Acest lucru inseamna ca, pentru a-l putea instala, este necesara mai intai instalarea DOS si astfel ca vom avea nevoie de discurile de instalare pentru amandoua. Daca inca mai detii vechile discuri de instalare pentru Windows 3.1 si DOS, le poti folosi, dar mai eficient ar fi sa le salvezi pe hard-disk ca un fisier .IMG

VirtuaBox

Exista cateva optiune diferite pentru a porni un computer virtual, dar favorita noastra este VirtualBox – un soft gratuit de virtualizare detinut de ORacle. Pentru a-l obtine, intra pe virtualbox.org, apasa pe unul din link-urile de descarcare si selecteaza cea mai noua versiune a programului pentru Host-uri Windows (asumand ca rulezi Windows). Installer-ul VirtualBox este foarte usor, asa ca instaleaza aplicatia in sistem inainte de a continua.

Instaleaza Win 3.1 si DOS in VirtualBox

Pasul 1. Creeaza computerul virtual

Pentru a incepe instalarea Windows 3.1, trebuie mai intai sa construiesti un computer virtual pentru ca acesta sa ruleze pe el. Din fericire, VirtualBox face acest proces mult mai usor decat ar fi construirea un computer in viata reala. Pentru a incepe, doar apasa pe butonul New din coltul din stanga sus al VirtualBox.

Fereastra New Virtual MAchine Wizardva aparea. La primul meniu de optiuni iti va fi solicitat sa oferi pc-ului virtual un nume, si sa-i selectezi tipul. Pentru nume, sugeram “Windows 3.1”, pentru Operating System selecteaza Other iar pentru Version selecteaza DOS.

Marimea standard de 32MB pentru RAm va fi suficienta. Cand vei fi intrebat ce hard-drive sa folosesti, selecteaza Create New Hard Disk si apoi alege Dynamically Expanding Storage. marimea de 512 MB va fi mai mult decat suficienta pentru Windows 3.1. Mai mult decat atat, te asiguram ca cei 512 MB nu vor fi ocupati complet decat daca folosesti atat spatiu in interiorul Windows 3.1.

Cand ai terminat de configurat computerul virtual, acesta va aparea in lista din stanga ferestrei VirtualBox.

Inainte de a instala DOS, mai trebuie facut un sigur lucru. Pc-ul virtual nu are un floppy-drive by-default, insa vom schimba acest lucru. Selecteaza pc-ul virtual Windows 3.1, apoi apasa Settings. In setari, apasa pe tab-ul Storage, dupa care apasa pe butonul Add Controller de sub lista de locatii pentru stocare. Selecteaza Add Floppy Controller din lista.

Pasul 2. Instaleaza DOS

In timp ce te aflii inca in meniul de setari pentru stocare, apasa pe butonul de langa controller-ul floppy, care seamana cu un mic disc floppy cu un semn plus (+) pe el. Acest lucru va crea un nou floppy drive accesibil computerului tau virtual. Apasa pe noul floppy, (marcat initial Empty), iar in partea din dreapta a ferestrei apasa pe micul buton sub forma de folder de langa dropdown-ul marcat “Floppy Device”.

Acest lucru va deschide Virtual Media Manager, care este o lista de medii virtual disponibile pentru a fi inserate in masina virtuala creata.

Apasa pe butonul Add. Acest lucru va deschide un browser care-ti va permite sa gasesti fisierele de tip .IMG pentru a le adauga la colectia de medii virtuale. Navigheaza catre locul unde sunt locate disk-urile de instalare pentru DOS, selecteaza-le pe toate apoi apasa OK. Fa acelasi lucru si pentru discurile Windows 3.1.

Acum ca ai o lista cu toate discurile, apasa pe primul disc de instalare al DOS si apoi apasa Select. Vei vedea in setarile de stocare faptul ca discul este acum incarcat in pc-ul tau virtual. Apasa OK pentru a iesi din meniul de setari.

Acum esti gata sa pornesti masina virtuala. Selecteaza-o, apoi apasa Start. Daca ai facut totul corect, installer-ul DOSva porni impreuna cu noul tau PC. In continuare, urmareste instructiunile de pe ecran.

In timp ce instalezi DOS, instalarea se poate bloca la “Formatting Drive C:”. Daca acest lucru se intampla, urmeaza pasii de mai jos:

1. Reseteaza PC-ul virtual
2. Apasa tasta F8 in timp ce insall-ul se incarca
3. Vei fi intrebat daca doresti sa incarci fisiere individuale. Apasa ok pentru primul fisier, insa refuza sa incarci AUTOEXEC.BAT
4. Apasa format pentru a formata manual disc-ul C
5. Tasteaza Setup pentru a continua insalarea DOS

In timp ce DOS se instaleaza, vei fi rugat sa schimbi CD-urile. Pentru a face acest lucru, elibereaza mouse-ul prin apasarea tastei CTRL din partea dreapta a tastaturii, apoi apasa pe mniul Devices din capul ferestrei, selecteaza Floppy Devices so apoi selecteaza urmatorul disc de instalare. Trebuie sa o faci astfel pentru ca in timp ce masina este pornita nu poti accesa meniul setari.

Pasul 3. Instaleaza Windows

Ultimul pas consta in instalarea Windowsului insusi. Acest lucru este destul de usor de efectuat. Doar schimba disc-urile flp[[y virtuale in acelasi mod ca si la DOS, selectand primul disc de instalare Windows, apoi navigheaza catre drive-ul floppy in DOS tastand A: si apoi apasand enter. In final, introdu comanda setup pentru a porni installerul Windows 3.1

Poti selecta optiunea Express Setup, si apoi singurul lucru pe care trebuie sa-l mai faci este sa schimbi discurile floppy, la fel ca la installerul DOS. Vei fi rugat sa introduci un username la mijlocul instalarii, si sa verifici cateva alte optiuni.

Cand Windows 3.1 va porni, vei primi optiunea de a urma un ghid destul de hilar despre cum se utilizeaza un mouse. Daca refuzi, vei fi rugat sa restartezi computerul.

Dupa restart, te vei gasi inapoi in DOS. Pentru a accesa windows, tasteaza win. Asta a fost tot.Te poti vuruca acum de experienta Windows 3.1. Daca ai reusit cu succes instalarea, ai putea incerca sa rulezi cateva jocuri vechi.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply