0

.

Ce este jailbreak

S-ar putea ca tu sa fi auzit de jailbreak. Ti se pare intrigant si periculos, nu? (Bine, mai mult intrigant.) In urmatoarele randuri iti voi spune ce inseamna jailbreak si iti voi raspunde la intrebarea „Cum fac jailbreak?”.

Atunci cand cumperi un produs al celor de la Apple, soarta lui este dictata de gigantul corporatist. Acestia controleaza ce fel de aplicatii instalezi pe telefonul sau device-ul respectiv si ce functii ale hardware-ului le poti exploata la maximum. Cu toate acestea, cei de la Apple au marit putin baza de date a Apple Store-ului, dar multe – de fapt, toate – au aceleasi restrictii. Vrei sa instalezi o aplicatie care nu a fost aprobata de Apple? Vrei sa folosesti o aplicatie care a fost creata pentru Wi-Fi? Vrei sa schimbi iconitele aplicatiilor? Sa inregistrezi videouri pe iPhone 3g? Ne pare rau, nu se poate decat daca ii faci un jailbreak.

In termeni tehnici, un jailbreak inseamna a putea modifica codul, in asa fel incat programele si sistemul pot suferi modificari, dupa bunul plac. Acest tip de program se afla pe piata inca de cand nu existau programe licentiate pentru iOS-ul celor de la iPhone, iar un grup hackeri au reusit de exploateze codul si sa isi instaleze programele proprii pe telefon. Inainte, putea sa iti faci un jailbreak doar vizitand un site. Aceasta avea loc acum 2 ani. De atunci, iPhone-ul si iPod touch dispun de propriul App Store, Apple inchizand fiecare „gaura” de securite, iar jailbreak a devenit din ce in ce mai greu de realizat, acest lucru depinzand de tipul de device si software utilizat.

Destul de recent, aplicatia Spirit a fost lansata. Aceasta este destul de simpla, sigura si, in momentul cand a fost scoasa publicului. Chiar si iPod Touch putea suferi un jailbreak pentru a instala anumite programe. Dar, din pacate, Spirit nu mai este universal. Diferite tipuri de device-uri nu mai pot suferi jailbreak cu ajutorul programului Spirit.

Cum fac jailbreak

Exista 3 tipuri de iDevice-uri: iPhone, iPod touch si iPad, acestea fiind disponibile in mai multe versiuni si generatii. Jailbreak este, adeseori, mai greu de facut, deoarece sunt multe combinatii de baseband si firmware, care pot face complicat procesul de jailbreak.

Deoarece sunt mult combinatii de jailbreak, eu iti voi da exemplul care acopera cele mai multe iPhone-uri si anume asupra versiunii 4.0 (la aceasta versiune nu conteaza firmware/ bootroom-ul).

Pentru a putea folosi urmatoarea solutie de jailbreak trebuie, mai intai, sa faceti restore in DFU mode, altfel acest jailbreak nu va functiona. Pentru a putea intra in DFU mode, trebuie sa efectuezi urmatorii 3 pasi:

– Mai intai, conecteaza iPhone-ul tau la PC, cu ajutorul unui cablu USB si deschide iTunes
– Pasul 2 consta in a apasa pe butonul Home si pe butonul Sleep/ Wake, in acelasi timp

Poza

– Dupa 10 secunde, ia degetul de pe butonul Sleep/ Wake si tine apasat pe butonul Home, pana cand iti va aparea urmatorul mesaj:

Poza

Ecranul de la iPhone va ramane, dupa aceea, negru, precum in urmatoarea poza:

Poza

Urmatorul lucru de facut pentru a putea efectua cu succes un jailbreak, downloadeaza programul redsn0w. Apoi, downloadeaza firmware-ul 3.1.2 pentru telefonul tau. Deschide, mai apoi, redsn0w si apasa pe browse pentru a selecta firmware-ul 3.1.2 downloadat (firmware-ul trebuie sa aiba extensia .ipsw). Dupa aceea, apasa pe next si bifeaza optiunile dorite dar eu recomand doar install cydia, pentru siguranta, apoi trebuie sa lasi telefonul sa implementeze hack-ul. Trebuie sa iti reamintesc ca telefonul trebuie sa fie, in tot acest timp, in DFU mode.

Jailbreak – Cum sa decodezi un iPhone

Daca doresti sa il si deblochezi (telefonul este codat pe o anumita retea), deschide Cydia, apoi te duci la source si adaugi http://repo666.ultrasn0w.org. Dupa aceea, du-te la search, cauta programul ultrasn0w si instaleaza-l. Dupa ce s-a terminat de instalat, da un restart la telefon. Acesta va fi, mai apoi, deblocat.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Tags:

Leave a Reply