0

.

Desi la un moment dat se intampla sa fim nevoiti sa ne curatam PC-ul de virusi, fie pentru ca acesta se misca greoi fie ca ne este teama pentru datele personale, trebuie tinut cont de anumite aspecte care pot dauna utilizarii unui utilitar de curatare, atunci cand este vorba de anumiti virusi.

Cum tehnologia a avansat foarte mult, si programatorii de aplicatii malitioase si-au imbunatati tehnica, ajungandu-se la un nivel in care este nevoie de un proces extrem de complicat pentru a inlatura codul malitios si a dezinfecta computerul.

Mai exact, exista cazuri in care dezinfectia se face din afara sistemului de operare, prin conectarea HDD-ului la un alt computer sau prin utilizarea unui CD bootabil ce contine aplicatia de dezinfectie.

Cu siguranta unora dintre dumneavoastra care s-au confruntat cu o astfel de problema au auzit de Rescue Disk, cum este cel oferit gratuit de Kaspersky. Un astfel de cd contine o aplicatie de inlaturare a virusilor ce porneste inaintea sistemului de operare, avand astfel acces nelimitat la curatarea fisierelor de pe intreg hard-disk-ul.

Accesul nelimitat aduce si riscurile. Da, se intampla ca dezinfectia antivirus executata in sistem de boot poate sterge anumite fisiere vitale pentru pornirea sistemului de operare. In cazul in care folositi Windows XP, este obligatoriu sa aveti la indemana cd-ul de pe care a fost instalat sistemul de operare. Astfel, daca in timpul procesului de dezinfectie sunt sterse fisiere vitale, o simpla introducere a cd-ului va inlocui aceste fisiere.

Exista si situatia in care nu este necesar un Rescue Disk, insa aplicatia de dezinfectie va sterge anumite fisiere ce pot fi importante. Conteaza foarte mult sa faceti un backup inainte de orice dezinfectie. Ce trebuie sa stiti este ca majoritatea virusilor infecteaza fisierele executabile (.exe), si nu restul fisierelor. Astfel, puteti face backup in siguranta la fisiere de tip document sau poze, chiar daca virusul se afla pe HDD.

Tinand cont de aceste sfaturi, veti avea parte de o dezinfectie mai sigura, cu un risc mult mai redus in ceea ce priveste pierderea stabilitatii sistemului de operare sau a unor fisiere importante.

 

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply