0

.

Fruity Loops este programul pentru muzica cel mai des folosit la nivel profesional pentru mixare si prezinta o interfata indeajuns de simpla pentru a putea fi utilizat cu usurinta inclusiv de amatori.

Interfata de baza a programului este construita in jurul a 3 elemente principale: Pattern-ul, Playlist-ul si Mixer-ul.

Pattern-ul este cel cu ajutorul caruia se creaza loopurile adaugand un nou canal si setandu-l sa redea un anumit sunet, fie ca e vorba de bas, tobe, sample-uri sau instrumental. Canalele din Pattern suporta orice format acceptat de FL Studio, inclusiv VST, WAV, OGG sau MP3 si pot fi mai departe modificate corelandu-le cu un canal din fereastra de mixer.

pattern program de muzica

Mixer-ul are o interfata tipica pentru programele pentru muzica de acest tip. Din mixer se poate controla volumul fiecarui canal sau se pot adauga efecte. De asemenea, prin intermediul mixerului diverse tipuri de sunete pot fi grupate pe acelasi canal de mixer pentru a li se adauga acelasi efect.

mixer program de muzica

Playlist-ul consista din pattern-uri si audioclipuri aranjate pentru a fi redate intr-o anumita ordine. Cu alte cuvinte, in playlist se face aranjamentul melodiei folosind timeline-ul pentru a putea controla mai usor fiecare secventa a creatiei muzicale.

playlist program de muzica

Una dintre modalitatile principale de a imbogati linia melodica si de a da frau liber creativitatii este adaugarea efectelor. In programul pentru muzica Fruity Loops, procesul de adaugare a unui efect este simplu si usor de urmat pas cu pas folosind interfata Mixerului.

Mixerul poate fi deschis apasand F9 sau butonul dedicat acestuia. Odata fereastra deschisa, se revine la fereastra de Pattern si dand click pe butonul “channel setting” se deschide o a treia fereastra de unde patternul poate fi atribuit unui canal de Mixer.

1

In partea din dreapta sus a ferestrei Channel Settings se gaseste un LCD ce afiseaza fie un numar, fie doua minusuri. Facand click pe aceasta zona si tragand cursorul in jos sau in sus se poate seta numarul canalului care se doreste corelat cu pattern-ul. In timpul acestei operatiuni, daca fereastra de Mixer este deschisa, fiecare canal va fi highlight-at pe masura ce este selectat.

2

Apasand scurtatura ferestrei de mixer (F9) se va observa ca noul canal a fost adaugat si orice sunet generat de canalul de pattern este trimis automat si pe canalul de Mixer ales.

3

Selectand canalul de mixer apare fereastra de efecte, care permite adaugarea unui total de 8 efecte consecutive pe acelasi canal. Pentru a selecta efectul dorit se face click pe sageata de drop down menu din stanga spatiului destinat fiecarui efect. Optiunile din drop down menu vor lista mai intai cele mai des folosite efecte apoi More, Browse Presets si (none).

(none) are functia de a sterge efectul din slotul respectiv.

4

Daca efectul dorit este listat acesta trebuie doar selectat, in caz contrar alegand optiunea More este deschisa o lista cu toate efectele disponibile.

Fiecare efect in sine poate fi setat diferit, optiunile incluzand volumul si o serie de optiuni mai complexe care apar intr-o noua fereastra atunci cand se da click pe slotul in care noul efect a fost adaugat.

5

! Atentie, ordinea in care sunt adaugate efectele este ordinea in care acestea sunt aplicate si poate face o mare diferenta in ceea ce priveste rezultatul final.

Pentru cei cu un minim de cunostinte in domeniu, Fruity Loops Studio este usor de utilizat, iar perioada de invatare si familiarizare cu acest program de calculator este foarte scurta.

Fruity Loops Studio este un program gratuit pentru mixat muzica si se poate downloada de pe acest link.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply