0

.

programe calculatorOdata cu dezvoltarea aproape ametitoare a pietei de gadgeturi cu conectare la internet, atentia marilor firme de programe antivirus si de securitate s-a mutat de la PC la mobile security. Indiferent cat de mult folosim smartphone-ul si tableta, PC-ul ramane pentru cei mai multi metoda de care ne folosim pentru a ne plati facturile, a face cumparaturi online, a stoca documentele, filmele si pozele de natura personala si a ne relaxa in fata ultimelor titluri de jocuri video dupa o zi lunga de munca.

Toate aceste activitati care se desfasoara cu precadere pe desktop, sunt activitati care supun computerul personal la riscul virusilor. Orice download de programe, inclusiv programe pentru muzica sau modificat poze din surse dubioase pot fi portita de intrare pentru un virus devastator. Pana si salvarea de wallpapers de pe site-uri necunoscute poate insemna o bresa in sistemul de securitate.

De asemenea, computerul este folosit de toata familia, astfel ca greselile despre care suntem siguri ca avem destule cunostinte pentru a le evita, pot fi facute de partener sau de cei mici in necunostinta de cauza.

Toate acestea sunt motive pentru care a cumpara sau face downloada un antivirus nu este o decizie ce trebuie amanata. Pentru siguranta maxima, de la prima pornire, PC-ul trebuie echipat rapid cu o serie esentiala de software pentru securitate.

Pasul 1: Download antivirus

Inainte de a instala orice program, trebuie instalat un antivirus de incredere. Ideal este ca acesta sa fie cumparat, licentiat de la magazinele de specialitate, deoarece versiunile acestea sunt mult mai complete decat cele freeware si trial. Daca in general un antivirus trial sau freeware are o baza de virusi updatata lunar, un antivirus platit este mereu la zi astfel ca poate proteja in timp real sistemul de cei mai noi virusi aparuti. Acestea au incorporate si sisteme de protectie pentru toate celelalte tipuri de malware existente in momentul actual pe internet.

In cazul in care nu se dispune de fondurile necesare pentru un antivirus (care poate fi destul de costistor in functie de companie) se poate downloada un antivirus si de pe site-uri de freeware care ofera download de programe diverse. Exista cateva site-uri de acest gen bine cunoscute pe internet la care se poate apela cu incredere. Versiunile de trial pentru antivirus sunt de obicei trial-uri de cel putin cateva luni, timp in care se pot strange fondurile pentru achizitionarea produsului complet

Pasul 2: Sistem de operare licentiat.

Windows-ul este destul de scump si este bine cunoscuta practica de a folosi versiunile piratate pentru acesta. In ceea ce priveste securitatea insa, aceasta nu este cea mai inteleapta decizie. Un Windows OS cu licenta ofera garantia suportului tehnic si poate fi tinut mereu la zi cu Windows Update. In ceea ce priveste programele Microsoft, aceasta masura in sine este indeajuns pentru a garanta un nivel ridicat de securitate. Firewall-ul cu care Windows-ul vine deja instalat este de asemenea o masura decenta de securitate daca se doreste evitarea cheltuielilor in plus cu software de acest gen de la alte companii profesionale.

Pasul 3: Download programe doar din surse sigure

Indiferent cat de protejat este sistemul, o doza in plus de precautie nu poate strica niciodata. Nu toate software-urile instalate vor fi software-uri licentiate, este normal sa se faca uz si de resursele nelimitate de freeware de pe internet, in mod special pentru programele nefolosite adesea cum ar fi programe de editare poze, pentru personalizarea unui wallpaper sau programe de muzica. Desi acestea pot fi freeware, important este de unde se face download-ul.
Atunci cand se instaleaza un program nou, acesta trebuie sa vina intotdeauna dintr-o sursa sigura, verificata, precum un site de incredere sau magazine de specialitate.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply