0

.

GIMP program de modificat pozeIn ultimii ani, conceptul de editare imagini la nivel profesional a devenit aproape sinonim cu Photoshop-ul celor de la Adobe. Dupa numeroase versiuni cu care au reusit sa mentina monopolul in domeniul de editare foto, cei de la Adobe se confrunta intr-un final cu problema variantelor gratuite de programe de modificat poze, ce pot realmente concura cu popularul Photoshop.

Daca pana acum cativa ani variantele freeware erau in cel mai bun caz potrivite pentru fotografii amatori, iar optiunile de editare disponibile in astfel de variante de programe de calculator pentru editare imagini se rezumau la ‘crop’, ‘rotate’ si o unealta de genul pencil, in momentul actual, datorita cresterii in popularitate a practicii open source, tot mai multe softuri gratuite incep sa se ridice la nivelul variantelor oferite de marile companii.

In materie de modificat poze, GIMP este unul dintre exemplele graitoare.

GIMP este, fara discutie, cel mai puternic editor de imagine disponibil gratuit in momentul actual si se distinge prin faptul ca ofera aproape toate optiunile unor programe extrem de costistoare precum Photoshop. GIMP este de fapt un acronim de la GNU Image Manipulation Program si datorita platformelor X11 si UNIX in care s-a lucrat acelasi cod, il face compatibil cu MS Windows, dar si cu Mac OS.

Trasaturi:

1. GIMP este un program de manipulare, retusare si modificare poze bazat pe bitmap/pixeli care poate fi folosit inclusiv pentru creatie grafica si animatii.

2. GIMP ofera toate tipurile de unelte pentru editarea de imagini la nivel profesional, inclusiv : unelte pentru pictat, desenat, diverse moduri de selectie, layere si channels, masti, corectarea culorilor, paths, etc.

3. Pe langa optiunile cu care programul vine la instalare, exista si o serie de plugin-uri si scripturi extra care pot fi instalate. Plugin-uri pentru GIMP se pot downloada de pe GIMP Plugin Registry.

4. Programul are suport pentru toate formaturile de imagini.

5. GIMP are suport pentru tableta grafica, inclusiv optiunea ‘pen pressure’ si ‘tilt’.

GIMP vs Photoshop

Creatorii GIMP recunosc Photoshop drept programul de referinta in domeniu si de aceea, in loc sa incerce o noua abordare, imbratiseaza modelul Photoshop, oferind utilizatorilor aceeasi experienta insa sub forma de software. Exista chiar varianta GIMPshop, o versiune de GIMP gandita pentru utilizatorii deja obisnuiti cu modul de lucru in Photoshop.
GIMPshop este disponibil in versiunea pentru Windows  sau versiunea pentru Mac.

Avantajele programului de modificat poze – GIMP

  • Gimp este freeware, poate fi downloadat gratuit.
  • Pentru cunoscatorii de Photoshop, programul este foarte usor de invatat.
  • Este un program de tip open source, utilizatorii putand profita de inputul direct pentru a adauga noi optiuni.
  • Este un program ce poate fi personalizat si extins cu ajutorul unui numar impresionant de plugin-uri si scripturi astfel ca fiecare artist isi poate crea propria varaianta, potrivita cu stilul de lucru.
  • Functioneaza in toate sistemele de operare cunoscute : Linux, Windows, MAc, Sun OpenSolaris sau FreeBSD.

Dezavantajele programului GIMP

  • Desi GIMP pune layere la dispozita utilizatorilor, multe optiuni folositoare precum layer clipping, layer groups, etc lipsesc.
  • Update-urile sunt foarte incete, noi versiuni de GIMP sunt lansate mult mai rar decat noi versiuni ale unor programe licentiate.
  • Multe bug-uri aparute cu versiunile noi raman nerezolvate pe perioade lungi, pana la lansarea urmatoarelor versiuni.
  • Interfata poate crea adesea confuzie.
  • Este un program prea complex pentru utilizatorii amatori, perioada de invatare fiind la fel de lunga sau poate chiar mai lunga decat a programelor de genul Photoshop folosite la nivel profesional.

Per total, GIMP este recomandat artistilor grafici si fotografilor cu experienta in domeniu care doresc sa evite platirea sumelor astronomice pentru licenta unor programe de tip Photoshop. Este un program de editare foto serios cu care se pot creea imagini de calitate superioara, insa care nu este potrivit pentru cateva corecturi simple ce pot fi facute cu programe mult mai putin complicate.

GIMP poate fi descarcat de pe pagina oficiala , www.gimp.org

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply