0

.

Mesaje de tip “STOP” (bluescreen) la shutdown

Unii utilizatori primesc mesaje de eroare similare cu cele de mai jos cand incearca sa opreasca sau sa restarteze Windows XP:

STOP 0000009F, DRIVER_POWER_STATE_FAILURE
STOP 0x0000001E: KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
STOP 0x000000D1: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

TechNew si Microsoft Knowledge Base detin un numar foarte mare de articole ce discuta despre aceste erori. Ca un rezumat a ceea ce prezinta toate aceste articole, putem spune ca acestea sunt in general probleme ale driverelor, insa erorile pot fi cauzate si de software problematic (precum notoriul CrashGuard), sau o problema in serviciile sistemului.

Articolul Q262575 din Microsoft Knowledge Base discuta o problema de acest tip la Shutdown, despre a carei exista se cunoaste in Windows 2000 din cauza unui conflict de resurse (IRQ), daca ai softul PACE Interlock instalat. Programul este un utilitar anti-piraterie. Se pare ca problema poate aparea si in Windows XP.

Microsoft sfatuieste ca una din urmatoarele actiuni sa fie luate pentru a incerca rezolvarea problemei: Restarteaza computerul. Apasa F8 in timpul restartului si selecteaza “Last Known Good Configuration“. Daca asta este prima data cand problema apare (ceea ce inseamna ca probabil ai instalat un device sau un soft nou), actiunea de mai sus va aduce windows-ul la un stagiu functional anterior ultimelor modificari.

Este posibil ca acelasi lucru sa poate fi efectuat folosind utilitarul System Restore, in cazul in care acesta a fost activat in prealabil.

Microsoft a raportat faptul ca aceste mesaje de tip STOP apar atunci cand Windows XP incearca sa opreasca device-uri. Doua exemple sunt camera Logitech Quickcam instalata (cu un driver nesuportat) si un modem USB DSL, care s-ar fi blocat daca nu era deconectat inainte de shutdown.

Shutdown functioneaza, dar este foarte lent

Daca pare ca Windows XP nu se inchide, ofera-i ceva mai mult timp sa proceseze. Unii utilizatori au raportat ca timpul de asteptare a fost de mai mult de un minut pana ce Windows a inceput procesul de shutdown vizibil interfetei grafice. Pana acum s-a concluzionat ca acest lucru se intampla din cauza programelor care ruleaza in momentul in care se incearca un shutdown.

De asemenea, problema poate sa apara si atunci cand o anumita parte hardware cedeaza sa mai raspunda. Daca observi aceasta problema, asigura-te ca inchizi toate programele ce ruleaza inainte de a initia secventa de shutdown – acest lucru ar trebui sa rezolve problema.

O solutie specifica pentru asta a fost oferita de catre echipa de suport Microsoft. Din Control Panel | Administrative Tools | Services, opreste serviciul nVidia Driver Helper. Foarte multe persoane au confirmat ca stoparea acestui serviciu a ajutat la reducerea timpul de shutdown considerabil.

Probleme cu oprirea alimentarii

Problemele privind oprirea alimentarii electrice sunt diferite fata de problemele de shutdown. Definim o problema de shutdown ca una in care Windows-ul nu ajunge la ecranul “It’s ok tu shut off your computer”. Daca Windows-ul ajunge pana acolo, sau mai departe, atunci shutdown-ul s-a produs in mod corect.

Se poate inampla insa ca pc-ul sa nu se opreasca corect dupa aceasta. Aceasta este o problema diferita, si incurajez oamenii care raporteaza astfel de probleme sa faca o diferenta clara atunci cand denumesc problemele.

Daca Windows XP nu opreste automat computerul, este posibil ca APM/NT Legacy Power Node sa nu fie activat. Pentru a-l porni, apasa click dreapta pe My Computer -> Properties -> Hardware -> Device manager -> View. Bifati casuta “Show Hidden Devices”.  Daca functia APM/NT Legacy Power Node este oprita, va aparea cu un X rosu langa numele acesteia. Click dreapta pe ea dupa care apasati pe enable, pentru a o porni.

Aceasta procedura ar trebui sa rezolve problema opririi alimentarii. Totusi, alti factori pot interfera uneori cu functionarea corecta a opririi alimentarii. In acest caz, verificati urmatoarul sfat:

Daca ati schimbat setarile standard din BIOS, acest lucru poate duce la probleme cu oprirea PC-ului. Resetarea tuturor setarilor de alimentare din BIOS pot rezolva problema.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply