1

.

Opera 12.10

 

Cei care au creat browser-ul Opera au scos ultima versiune, si anume Opera 12.10, aceasta avand o viteza mult mai mare fata de versiunea precedenta si suporta tehnologii precum SPDY de la Google si Web Socket standard.

 

Opera 12.10

 

Cu aceasta noua versiune, compania Norvegiana imbratiseaza performanta cu un suport mai bun pentru rezolutiile mari ale laptopurilor Mackintosh si pentru device-urile de tip touch-screen care folosesc Windows.

Opera 12.10, stiuta ca fiind, intr-o versiune anterioara de testare, versiunea 12.50, influenteaza oarecum efortul SPDY-ului de la Google pentru a incarca paginile web mai rapid. Acest efort a facut prima data de Google Chrome si, mai apoi, in Mozilla Firefox. SPDY-ul reprezinta o variatie de Protocol de transfer hipertext, iar functiile lui sunt considerate ca fiind o noua versiune pentru standardul HTTP.

Opera a fost intotdeauna inclinata catre viteza, deci, noua versiune Opera 12.10, care are incorporat protocolul SPDY – acesta ajuta la o incarcare mai rapid a paginilor – poate functiona cu o viteza mai mare decat normala doar cu site-urile care au si ele, de asemeni, incorporata functia de SPDY. Aceste site-uri sunt: Twitter, Gmail, WordPress si, in curand, Facebook-ul.

Web Socket este un alt tip de tehnologie de comunicare, dar acesta a fost creat pentru legaturi rapide intre browserele si serverele de web. Cei de la Microsoft au spus ca au probleme legate de securitate, dar, totusi, acesta se raspandeste printre browsere. Cu toate acestea, Opera 12.10 si-au oprit, pentru moment, functionalitatea cu Web Sockets.

De asemeni, in aceasta noua versiune, este suportat Apple OS X 10.8 Moutain Lion, pe sistemul de operare Windows.
La Mackintosh, Opera 12.10 suporta Retina display-ul al celor de la Apple, sistemul de notificare si serviciile pentru schimbul de informatii pe retelele de socializare. Safari si Chrome si-au implementat suportul pentru Retina, iar cei de la Mozilla urmeaza si ei sa faca acest lucru.
Pe Windows 7 sau 8, Opera 12.10 suporta functia pinch-to-zoom si scrolling-ul inertial, in care continutul paginii de web va continua sa se miste de unul de la impuls.
Aceste implementari sunt necesare pentru a mentine Opera relevanta pe piata, deoarece aceasta a devenit foarte competitiva. Conform unor statistici, 1,6 % dintre cei care folosesc un browser pe un Pc utilizeaza Opera. Totusi, Opera a pierdut teren in fata celor de la Apple si Google asupra browserelor folosite pe telefon.
Desi piata browserelor la telefoane este destul de mare si este greu sa ocupi in loc in topul piramidei, cei de la Yahoo au lansat browserul Axis pentru iOS in acest an. Iar, portalul rus Yandex incearca, de asemeni, sa lanseze cu succes browserul Yandex.
Acest browser este bazat pe Chromium – acesta este si partea cea mai importanta din Google Chrome – dar, de asemeni, foloseste functia Opera Turbo. Opera turbo poate mari performanta web-ului, in locurile unde conectivitatea la retea este slaba, prin folosirea serverelor care apartin Operei. Acesta imparte paginile de web in versiuni mai mici.
In ziua de azi, putine browsere mai dau crash. Chiar si asa, dupa parerea mea, cei de la Opera au cel mai stabil browser, deoarece poti deschide cate pagini doresti, spre deosebire de Mozilla Firefox, care dupa 20 de pagini deschise, se blocheaza inevitabil.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

1 Comment

  1. Alexandru says:

    Salut , opera mi se pare un browser foarte bun eu folosesc acest program de ani buni de zile 5-6 ani ! Pe langa ca este foarte rapid adica nu trebuie sa stai mult pana se incarca este si usor de “manevrat” ! Spre deosebire de alte programe care sunt mai complexe apar si acele gadgeturi care pot sa spun ca si consuma din resursele calculatorului……..opera este simplu alegi cate pagini doresti tu merge rapid usor de manevrat ce poti sa-ti doresti mai mult ? ? ? Daca nu aveti acest program sau nu ati auzit de el atunci va spun eu merita sa-l descarcati ! Scrieti pe google : opera si o sa va apara pagina lor unde este update intotdeauna la ultima versiune !

    O zi frumoasa.

Leave a Reply