2

.

Pentru cei care nu stiau (desi sunt sigur ca putini sunt aceia), Filelist este (sau a fost) cel mai mare tracker de torrente din Romania, acesta fiind in topul 10 al celor mai viztate site-uri din Romania. Acesta continea 100.000 de usere, iar de ceva timp (chiar de cativa ani buni) conturile se puteau face doar pe baza de invitatie sau pe baza de donatie. Pe Filelist se puteau gasi o varietate imensa de filme, jocuri, programe, muzica, etc.

 

Cine gazduia Filelist

 

Filelist a fost gazduita de firma de hosting suedeza PRQ. PRQ a fost creata de pirate bay, acesta fiind unul dintre cele mai mari trackere din lume, si anume de catre co-fondatorii ei Gottfrid Svartholm si Fredrik Neij. Este stiut ca PRQ gazduiau foarte multe site-uri de acest gen (file sharing).

 

De ce a fost inchis PRQ

 

PRQ a fost inchis din cauza ca gazduia site-uri de genul celor mentionate mai sus, file sharing, acestea fiind considerate ilegale, deoarece sunt considerate site-uri de piraterie. Acestea contin tot felul de fisiere, cum ar fi filme, muzica, programe, fara a detine licenta pentru ele si contin, adeseori, crack-uri pentru ele.

Politia Suedeza a efectuat un raid asupra sediului celor de la PRQ, unde se aflau serverele, acestea fiind confiscate, politistii urmarind, de fapt, descoperirea ip-urilor care stateau in spatele site-urilor de piraterie. Au fost confiscate patru servere.

 

prq filelist

Mikael Viborg, fondator PRQ

Filelist nu merge deoarece era, din pacate, pe unul dintre acele patru servere confiscate. Filelist va fi, cel mai probabil, afectata si in continuare, deoarece vor fi din in ce mai putine firme de hosting care vor accepta sa gazduiasca un site de acest gen, pentru a evita un eventual raid al politiei.

 

Ce site-uri mai gazduiesc PRQ

 

Dupa cum am mentionat mai sus, PRQ era detinut de co-fondatorii celor de la Pirate Bay. Logic ar fi fost ca, site-ul celor de la Pirate Bay, sa fie gazduit de PRQ. Intr-adevar, asa a fost, ei schimbandu-si firma de hosting recent. Cu toate acestea, site-ul Pirate Bay este, de asemeni, cazut, dar fondatorii lui sustin ca alta este cauza.

BitTorrent, unul dintre cele mai cunoscute torrente (program cu care downloadezi un fisier de pe un site file sharing), a suferit si el dupa confiscarea celor patru servere, ce apartineau firmei PRQ. BitTorrent aveau multe site-uri private pe serverele celor de la PRQ.

Alte site-uri destul de cunoscute care au suferit, de asemeni, de pe urma confiscarii serverelor, sunt: torrenthound, linkomanija, tankafetast, blogul RLSLOG si site-urile de streaming atdhenet, hahasport, sportlemon si stopstream.

Oricum, nu este prima data cand PRQ sufera un astfel de raid. In anul 2006, politia Suedeza a confiscat nu mai putin de 180 de servere, afectand, de asemeni, foarte multe site-uri, majoritatea dintre ele nefiind in ilegalitate.

Nu se stie cu exactitate cand va reveni filelist sau oricare dintre site-urile afectate. Pana in acest moment, site-ul oficial al celor de la PRQ a revenit si cateva de streaming. Dar, majoritatea dintre cele de tip file sharing inca sunt cazute. Nu se stie cu exactitate de ce a fost facut acest raid, noi putand doar presupune. Sa speram ca cei de la filelist vor gasi o alta firma de hosting care sa ii suporte.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

2 Comments

  1. Aflasem ca a picat, stiam ca e ceva legatura cu piratebay dar nu ma gandeam sa fie asa de “complicat”. Pacat, Romania nu are un nivel economica care sa iti permita sa cumperi filme si etc..vorbesc de omul de rand sau chiar si cu un nivel mediu de trai. Descarcand filmele, practic le furi, incalci orice drept de copyright, si nu e vorba doar de filme. Problema e ca nu noi suntem de vina ci societatea in care traim. In alte tari, sa cumperi filme, sa te duci la cinema etc e cum ti-au cumpara guma de mestecat.

  2. Norbert says:

    E ceva “normal” sa copii filme sau alte tipuri de fisiere piratate atunci cand salariul mediu pe economie este de aproximativ 12 milioane si un film DVD costa intre 50 de ron si 100 ron, cine munceste 1,2 zile doar pentru un film? 🙂

Leave a Reply