0

.

microsoft word 2013La redactarea unui document, in mod special al unui document ce trebuie predat sau prezentat mai multor surse, formatarea este modul ideal de a scoate in evidenta anumite idei si a atrage atentia acelor cititori care scaneaza textul selectiv. Optiunile de formatare nu sunt nimic nou in Word 2013, insa interfata schimbata forteaza utilizatorul sa se reobisnuiasca cu optiunile de size, color, introducerea de simboluri si formatarea paragrafului.

Schimbarea fonturilor:

Arial nu mai este demult fontul de baza, incepand cu Microsoft Word 2010, la deschiderea oricarui document fontul selectat automat este Calibiri de marime 12. Ca si in variantele anterioare numeroase alte situluri de fonturi sunt disponibile si usor de selectat pentru a personaliza fie textul, fie titlurile si subtitlurile.

1. Se selecteaza textul ce se doreste modificat.

2. Pe tabul marcat cu Home se da click pe meniul drop down de langa casuta cu numele fontului. Lista de stiluri de text disponibile apare cu un sample al fiecarui tip de de text din care utilizatorul poate alege.
3. In momentul in care mouseul este directionat asupra diverselor tipuri de text, textul selectat in document se va schimba pentru a oferi un preview utilizatorului. Pentru a selecta se da click stanga pe numele tipului de text dorit.

format_font_style_menu

Pentru un document profesional, se recomanda stilurile de text simple, usor de citit, precum Calibri, Times New Roman sau Arial.

Tot din tabul HOME, se pot alege alte optiuni legate de text precum: marimea, culoarea, optiunea de suprascript sau subscript (folositoare in momentul in care se folosesc masuratori de suprafate sau formule matematice etc) sau highlight.

In domeniul formatului textului, Word 2013 vine cu o optiune foarte folositoare care poate transforma automat tot textul selectat in litere mari, litere mici, sau poate schimba prima litera a fiecarui cuvant in litera mare. Aceasta optiune se afla pe acelasi rand cu optiunile de schimbare a tipului de text si marimii acestuia.

format_case_before

Alineatul

Optiunile de alineat se alfa tot in Home Tab si pastreaza aceeasi grafica ca si versiunile anterioare de Microsoft Word.

Simbolurile

In Microsoft Office 2013, simbolurile se gasesc in tabul Insert. Pentru a insera un simbol:
1. Se selecteaza tabul Insert
2. Se da click pe sageata de drop down menu de langa optiunea Symbol. Un menu cu toate simbolurile disponibile va aparea sub acesta.
3. In cazul in care simbolul dorit nu se gaseste in lista, acesta va fi sub optiunea “More Symbols”. Pentru a insera simbolul dorit, se da click pe acesta.

format_symbol_select

Header si Footer

O ultima optiune importanta pentru redactarea si formatarea unui document sunt headerele si footerele ce contin informatii adiacente (numele studentului in cazul unor eseuri sau adresa si numarul de telefon pentru documente oficiale, etc).

Pentru a crea un header sau footer:

1. Se da dublu click in partea superioara sau inferioara a paginii.
2. Aceasta actiune va deschide meniul de header/footer. In acest moment cursorul se va muta automat in zona destinata acestora si restul documentului nu va mai putea fi editat pana cand modul de editare nu este inchis.

header_enter_text

3. Dupa redactarea si editarea textului dorit, header-ul/footer-ul se inchid din butonul “Close Header and Footer”.

header_click_close

Microsoft Word din suita Office 2013 are si optiunea de preseturi preformatate pentru header si footer ce pot fi adaugate din tabul Insert sub comanda Header and Footer.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply