0

.

browsere webA trecut demult perioada in care cel mai des folosit web browser era Internet Explorer, browserul celor de la Microsoft, care vine preinstalat cu Windows OS si foarte putini utilizatori simteau nevoia sa il schimbe cu alte optiuni. Motivele erau pentru ca, in principal, Internet Explorer se comporta impecabil pentru nevoile utilizatorilor de atunci, iar pe de alta parte, alternativele nu erau nici foarte multe, nici foarte bine puse la punct.

Situatia din ziua de azi este mult diferita, gluma care circula pe internet la adresa Internet Explorer-ului, odata regele navigatoarelor web, este ca acesta este in momentul actual numarul 1 cel mai folosit browser … pentru descarcarea altor browsere. Desi situatia nu este intocmai precum o ilustreaza gluma mai sus mentionata, adevarul este ca browserul celor de la Microsoft pierde teren rapid in fata rivalelor precum Mozilla Firefox, Google Chrome si Opera.

In momentul actual, Internet Explorer sufera de crash-uri frecvente si, poate problema cea mai grava, are o compatibilitate scazuta cu celelalte browsere, dand web builderilor mult de furca. De multe ori, pagini construite impecabil pe Mozilla, Chrome sau Opera, vor arata diferit pe browserul default al Windows OS. Desi cei de la Microsoft lucreaza la aceasta problema si ultimele versiuni de Internet Explorer sunt din ce in ce mai apropiate de browserul cu care multi dintre noi am invatat sa navigam, celelalte browsere au avut deja timp sa isi creeze grupuri fidele de utilizatori ce nu sunt deloc dispusi sa se intoarca la batranul IE.

In functie de ce lucruri alegi browserul potrivit?

Pentru cei inca nehotarati, exista cateva criterii in functie de care browserul principal poate fi ales, iar aceste criterii difera ca ierarhie de la un utilizator la altul, de aceea nu se poate vorbi de “cel mai bun navigator web“. Criteriile principale in functie de care trebuie ales browserul preferat sunt : viteza, stabilitatea, optiunile de personalizare, usurinta de utilizare, suport pentru add-on-uri.

Pentru ca nu exista o limita pentru cate navigatoare web pot fi instalate pe acelasi sistem, cel mai simplu mod de a alege browserul potrivit pentru fiecare este testarea fiecaruia dintre cele mai cunoscute nume: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox sau Opera. Adesea, testand un soft, descoperim ca exact punctele pe care anumite review-uri le-ar considera slabe sunt cele ce functioneaza excelent pentru noi.

Spre exemplu, in timp ce unii utilizatori prefera interfetele mai complicate si posibilitatea de a personaliza intreaga suprafata de lucru pe care o ofera anumite browsere, pentru altii, dimpotriva, toate aceste optiuni distrag de la experienta de navigare si de la paginile in sine, iar pe cand unii prefera cat mai multe add on-uri si extensii dintre cele mai diverse, pentru alti utilizatori, butoanele de home, refresh, favorite si bara de navigare sunt mai mult decat de ajuns.

Nu putem spune exact ce preferam inainte sa incercam fiecare optiune, poate ca un browser personalizat ar putea parea o bataie prea mare de cap, insa odata incercat, este greu de revenit la interfata clasica oferita de altele. Din acest motiv, fiecare browser ar trebui testat inainte de a lua decizia in privinta alegerii navigatorului web potrivit pentru fiecare.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply