In prima parte a seriei de articole „Cum instalez Windows XP”, am discutat despre primii pasi care trebuiesc facuti in acest proces. Continuam aceasta serie cu un al 2-lea articol care sa dezbata acest subiect.
Pasul 7: Acest pas este unul foarte simplu, aici aflandu-se acordul de licenta. Apasa pe F8 pentru a accepta.
Pasul 8: Acesta este unul dintre cei mai importanti pasi din instalare Windows XP, deoarece acum vei alege felul in care va arata continutul PC-ului tau pana la urmatoarea instalare. Daca dispui de un hard nou sau unul formatat, iti va aparea o imagine precum cea de jos. Daca doresti, poti instala direct cu ajutorul setupului-ul de instalare Windows XP, facandu-ti automat o singura partitie, in care se va face install-ul. Noi iti recomandam, totusi, sa iti faci mai multe partitii, depinzand de capacitatea hard-ului tau. In exemplul nostru, vom face 2 partitii, prima fiind partitia C, ocupand 6 GB, iar cea de-a 2-a avand litera E, cu o capacitate de 2,18 GB. Crearea mai multor partitii este recomandata deoarece astfel iti poti organiza mai bine fisierele. Partitia C poate fi ocupata de Windows si alte aplicatii, iar in partitia E poti pune oricare alt tip de fisier. De asemeni, crearea mai multor partitii este ideala in cazul in care doar partitia C este afectata de un virus, in acest fel putand instala Windows-ul, din nou, dand format doar la partitia C, pastrand astfel datele de pe partitia E. Tine minte ca, acesta este doar un exemplu, tu poti sa iti partitionezi hard-ul in oricate partitii doresti. De exemplu, daca ai un hard de 1 Terra, poti sa iti faci 4, 5 sau 10 partitii, tot ce conteaza este sa ai pe partitia in care vei instala Windows-ul spatiul necesar pentru acesta.
Apasa pe tasta C pentru a crea o partitie:
Dupa ce ai apasat pe tasta C, setup-ul iti va arata spatiul total al hard-ului si te va intreba ce spatiu vrei sa ii alochezi acestuia. In exemplul nostru, este introdusa capacitatea de 6gb pentru partitia C. Dupa aceea, va trebui sa iti apara intr-un chenar partitia C ca fiind creata, in dreptul ei aparand capacitatea introdusa, in cazul nostru 6 GB, iar sub ea textul „unpartitioned space”. Acum vei putea instala cea de-a doua partitie, alegand „unpartitioned space” si repetand pasul explicat mai sus. Daca doresti doar 2 partitii, acum vei putea alege tot spatiul ramas pentru cea de-a 2-a partitie.
Pasul 9: Acum vei vedea ambele partitii, in exemplul nostru partitia C si partitia E, prima avand 6 GB, iar cea de-a 2-a 2,18 GB. Nu trebuie sa te ingrijorezi asupra spatiului nepartitionat ramas, deoarece Windows-ul are nevoie, in mod normal, de cativa MB disponibili (de obicei 8). Continuand aceasta instalare Windows XP, trebuie sa alegi partitia in care vrei sa il instalezi. Iti reamintesc ca, totusi, recomandat este pe partitia C.
Pasul 10: Acum trebuie sa alegi tipul de formatare dorita. Pentru ca aceasta instalare Windows XP sa fie cat mai eficace, iti recomandam optiunea in care este folosit fisierul de sistem NTFS. Acesta, spre deosebire de celelalte, ofera mai multe functii de securitate, suporta fisiere si partitii cu o capacitate mai mare de stocare. Daca ai mai formatat, in trecut, hard-ul, poti alege varianta „quick”, aceasta durand mai putin fata de varianta standard.
Pasii urmatori ii vei gasi in articolul „Cum instalez Windows XP – III”.
Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.