Contul tău Gmail conţine, probabil, unele e-mail-uri cu informaţii sensibile pentru tine: de la informaţii personale (de la membrii familiei, prieteni), la informaţii despre conturile pentru alte servicii (tranzacții bancare, cumpărături, etc.), agenda de persoane sau fotografii personale.
Te-ai întrebat vreodată cum poţi să afli dacă cineva îţi spionează corespondenta Gmail? Din fericire, Google îţi oferă instrumentele necesare.
Urmează cei 2 paşi de mai jos ca să descoperi dacă cineva ţi-a citit e-mail-urile din contul Gmail.
- Primul pas pe care trebuie să-l faci este să intri în contul de Gmail, din browser-ul calculatorului tău. Odată ce ai ajuns la fereastra Inbox, caută în partea de jos-dreapta: “Ultima activitate în cont”” şi dedesubt link-ul “Detalii”. Uită-te cu atenţie, e scris mic, nu te va judeca nimeni dacă îţi pui ochelarii ca să-l vezi. 🙂
- Pasul următor este să dai click pe link-ul “Detalii”. Se va deschide o fereastră pop-up (asemănătoare cu cea din imaginea de mai jos) care îţi va prezenta activitatea din cont, mai exact, ultimele accesări ale contului tău Gmail, împreună cu modul în care acesta a fost accesat (prin intermediul unui browser, al unei aplicaţii de e-mail, etc), cu adresa IP care ţi-a accesat căsuţa, precum şi data accesării.
La ce te ajută aceste detalii?
Ar trebui să-ţi sară în ochi dacă ceva nu este în ordine, dacă contul tău de e-mail a fost accesat într-un mod în care tu nu o faci de obicei, poate de pe un browser pe care tu nu îl foloseşti, la o dată (oră) ciudată, sau de pe un IP pe care nu-l cunoşti. Dacă nu ştii din memorie ce adrese de IP ai în locurile de unde intri frecvent (de acasă, de la serviciu, etc), sau dacă ai IP dinamic, vizitează WhatIsMyIP.com.
Ce poţi să faci dacă ţi-ai dat seama că cineva ţi-a spionat corespondenţa?
Dacă observi ceva dubios ai posibilitatea să-ţi schimbi parola.
Şi dacă tot îţi schimbi parola, pentru o protecţie suplimentară, poţi să activezi şi autentificarea în 2 paşi. Verificarea în 2 etape adaugă, aşa cum sugerează şi numele, o a doua etapă atunci când te loghezi în contul Google. Mai întâi introduci numele de utilizator şi parola, aşa cum faci de obicei, iar apoi introduci un cod de securitate, de unică folosinţă, care este trimis prin telefon, sub forma unui SMS, al unui apel vocal sau prin intermediul aplicației mobile. După ce te conectezi poţi să alegi să nu mai primeşti un cod de securitate atunci când te conectezi de pe acelaşi calculator.
Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.