0

.

Termenul de „tweak” se refera la optimizarea unui sistem, facandu-l pe acesta sa mearga mai rapid si, adeseori, sa fie mai stabil. In domeniul electronicii, tweak este sinonimul lui „trimming”. Ustensilul folosit pentru a calibra un panou din potentiometrele din placile analogice cu circuite se numeste „tweak”, acesta capatand un sens si in domeniul IT.

Tweak pentru hardware (hardware tweak)

Termenul de „hardware tweak” se refera la schimbarea unor parti dintr-un hardware, precum a cablurilor sau schimbarea pastei termoconductoare (la procesor) cu una mai buna. Tweak pentru hardware mai poate inseamna, de asemeni, schimbarea voltajului sau clock rates de la procesor, facandu-l pe acesta mai performant dar, totusi, mai predispus la un scurtcicuit. Schimbarea sistemelor de racire cu altele mai bune reprezinta, de asemeni, un tweak pentru hardware. Orice modificare fizica aplicata la hardware se numeste „hardware tweak”.

Tweak pentru software (software tweak)

Tweak pentru software, cunoscut, de asemeni, ca si software tweak, reprezinta imbunatatirea performantei unei aplicatii sau imbunatatirea calitatii rezultatelor. Software tweak poate fi facut fie manual, fie cu ajutorul unui program, cele manuale putand fi facute doar daca cunosti programare. Chiar si asa, daca sursa aplicatiei este inchisa, orice fel de tweak manual este irelevant, daca nu exista mijloace incorporate in program de a ii imbunatati performanta. Software tweak este recomandat sa fie facut cu ajutorul unui program specializat. Exista multe programe gratis, ce le puteti gasi cu un simplu search de google, de la programe de tweak automate, pana la semi automate. Toate acestea pot imbunatati cu pana la 50% viteza sistemului tau.

Tweak pentru software imbunatatesc, de obicei, utilizabiltatea, depinzand de dorintele utilizatorului. Linux-ul si alte produse open source de acest gen sunt concepute pentru a putea facilita software tweak cat de mult posibil. De exemplu, Windows-ul are un numar limitat de tweak-uri ce ii pot fi facute dar, spre deosebire de Mac OS, acesta dispune de mai multe. Mac OS interzice sau descurajeaza majoritatea programelor de tweak. Unele aplicatii necesita o imbunatatire constanta si precisa facuta de un tweak, pentru a putea fi la zi cu update-urile si pentru a oferi cele mai bune rezultate.

Tweak UI

Tweak UI este un exemplu de program pentru a face tweak la sistemul tau. Aceasta aplicatie este gratis si downloadul se gaseste pe site-ul oficial al Windows-ului. Interfata lui este simpla si usor de utilizat. Tweak UI a fost lansat prima data in anul 1996, evoluand foarte mult de atunci. Acest software tweak ajuta utilizatorii sa isi schimbe interfata Windows-ului. Poti face multe lucruri cu ajutorul aplicatiei Tweak UI, cum ar fi sa introduci umbre la foldere, la mouse, poti face ca meniurile sa sufere actiunea de fade (decolorare), poti muta locatia unor foldere de sistem precum My Documents, Music, etc, poti repara, cu ajutorul unor unelte, anumite elemente ale sistemului tau, cum ar fi iconitele, hot key-urile sau font-ul folderului si poti repara asocierele extensiilor unor fisiere. Un exemplu de tweak Tweek UI ar mai fi xmouse. Acesta permite mouse-ului sa aiba functia de „no click” si anume, atunci cand ai cursor-ul deasupra unui folder, de exemplu, acesta sa dea automat click (fara sa apesi pe mouse), dupa un anumit interval de timp.

tweak

Tine minte ca, si aceia care au sisteme bune, pot suferi din cauza ca nu au optimizat sistemul lor. Software tweak nu inseamna numai imbunatatirea aplicatiilor, ci si mentinerea performantei lor.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply