0

.

Apple si Samsung se afla intr-un razboi – cred ca mai au putin si intra intr-unul adevarat – al smartphone-urilor,cel mai rusinos episod fiind acela din sala de judecata – dar, cel mai important, fiind acela de pe piata. In ultima campanie de reclama, Samsung a „imprumutat” intr-un mod inteligent pagina Apple-ului din propriul playbook al pietei, in care au fost pusi in postura de utilizatori ai iPhone-ului niste parinti imbatraniti si niste oi „spalate pe creier” care stateau la rand.

 

Apple Samsung
Dar atunci cand vine vorba de „chips-uri”, cele doua companii trebuie sa pretinda ca sunt civile – cel putin de dragul copiilor: Samsung este singurul furnizor de procesoare ARM pentru iPhone.
In timp ce nimeni nu vede cum poate Samsung sa iasa din business-ul  smartphone-urilor, care se afla in plina ascensiune, concluzia este ca Apple isi va asuma custodie completa si isi vor duce afacerea de procesoare de iDevice-uri in alta parte. Dar unde? Exista, totusi, niste zvonuri, dar nici unul dintre ele nu facet nici macar o aluzie spre Intel.

 

 

 

Apple Samsung

 

Cu exceptia unor aparente cu rol scurt, Intel nu se afla in lumea Post-PC. Daca Intel ar deveni sursa Apple-ului de procesoare ARM, acestia ar deveni, cu siguranta, in topul piramidei, in acest domeniu al pietei. Ei, totusi, au mai fost aici: Intel a marcat „o lovitura de stat” atunci cand Apple-ul au schimbat arhitectura la x86 pentru linia de Mackintosh-uri din 2005. Deci, de ce nu s-au aruncat Intelul asupra acestei sanse? Prima explicatie ar fi dispretul arhitectural. Intel-ul nu vede nici un viitor pentru procesoarele ARM, cei de la Intel lucrand si dezvoltand doar procesoarele x86. Cu toate acestea, ei au dreptate in ceea ce spun: Cu fiecare iteratie a acestei tehnologii de fabricare, Intel-ul are control maxim asupra imbunatatirii procesoarelor. Ei pot reduce consumul de energia al procesoarelor x86 prin folosirea unui numar mai mic de „blocuri de constructii” – deja au ajuns la o latime de 22 de nanometri. Intel pot micro-gestiona (literalmente) care parte complexa din chip sa fie deschisa, inchisa sau undeva intre aceste 2 posibilitati, intr-un fel de hibernare.
O alta problema ar fi ca Intel-ul ar trebui sa isi schimbe rolurile. In ziua de azi, compania face design-ul microprocesoarelor pe care le creaza. Le spune creatorilor clonelor de PC ce vor face chip-urile, cate vor primi si cat vor costa. Modelul lui de dezvoltare (numit Tick Tock de catre unii angajati – acesta este un jargon) defineste, in esenta, listele si finantele creatorilor de hardware. Modelul „dictatorial” nu merge cu iDevice-urile. Apple a trecut „granita” in imperiul Macintosh dar, astazi, s-a investit prea mult in design-ul ARM pentru a se „preda” controlul complet. Asa cum a fost dovedit de procesoarele A6 care ruleaza in interiorul iPhone 5, Apple a muncit mult sa personalizeze nucleele ARM, adaugand procesoare grafice, memorie si o cantitate mare de suport logic, chiar si un layout de silicon, ajungand la o optimizare agresiva.

 

Daca va fi vreo coalitie intre aceste doua, va trebui ca Intel-ul sa accepte design-ul celor de la Apple – Intel-ul va deveni un „negustor de turnatorie”.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply