1

.

Marea majoritate a utilizatorilor de computer cu un nivel minim de cunostinte stiu in mare ce inseamna un virus. Mai exact, au in minte ideea de baza a unui pericol ce poate afecta computerul, obstructandu-le accesul la acesta, partial sau in totalitate. De asemenea, tot acestia stiu ca este necesar un sistem de securitate pentru a se proteja de un astfel de pericol numit virus, numit antivirus.

Acest nivel de cunostinte de baza era in totalitate suficient acum 6-7 ani cand, nu existau pericole atat de diversificate si avansate din punct de vedere tehnologic. Era suficient ca antivirusul sa scaneze semnatura atacului, sa o compare cu baza de date si apoi sa aplice la indepartarea virusului din fisierul infectat, sau indepartarea totala a fisierului in cazul imposibilitatii unei dezinfectii. In ziua de astazi, atacurile nu mai sunt pornite doar de virusi; exista o multime de alte surse care pot afecta un computer, iar un simplu antivirus nu mai este suficient pentru a-ti apara computerul.

Articolul va dezbate in cele ce urmeaza ce reprezinta un firewall si un antivirus de tip cloud, cum functioneaza acestea, si cu ce sunt superioare unui antivirus “traditional”.

Un firewall poate aparea sub doua forme: ca software sau hardware. Desi firewall-ul de tip hardware este destul de sigur, cel de forma virtuala este mult mai folosit. Firewall-ul actionaza exact ca un zid de protectie, protejand porturile deschise ale unui computer, si filtrand toate datele care intra sau ies din acesta. Astfel, firewalul poate opri un atac din exterior asupra unui port deschis, nepermitand accesul neautorizat la pc-ul dumneavoastra.

Exista mai multe companii ce pun la dispozitie softuri firewall, unele cu un rating mai mare al detectiei, altele cu o mai slaba detectie a pericolelor din exterior. Este normal indicat sa folositi un firewall cu o mai mare rata a detectiei, insa trebuie sa aveti in vedere daca computerul dumneavoastra il poate suporta si daca chiar aveti nevoie de unul. Uneori chiar nu este nevoie de un firewall foarte puternic, daca rezidati intr-o zona cu un nivel redus de pericole. De asemenea, daca aveti un computer mai vechi si mai slab in ceea ce priveste performantele, probabil nu veti putea folosi un firewall foarte avansat, care consuma destul de multe resurse.

Companiile antivirus ca de exemplu Panda au scos pe piata sisteme antivirus numite cloud. Termenul, care se traduce in “nor” reprezinta un sistem de comunicare a datelor astfel incat antivirusul nu mai are nevoie de o baza de date in computerul protejat, unde sa stocheze semnaturile virusilor. In sistemele cloud, informatii despre virusi sunt trimise de catre computere catre un server central, iar fiecare antivirus isi ia informatiile necesare de acolo. Astfel, s-au impuscat 2 iepuri dintr-o data: pe de-o parte antivirusul va ocupa mai putin spatiu, iar actualizarile pentru noi pericole vor fi instantanee. Cu toate acestea, un antivirus cloud nu poate inca inlocui in totalitate in antivirus bazat pe semnaturi stocate local deoarece server-ul cloud contine doar informatii despre pericolele noi, nu si despre cele vechi. In cazul acesta, un virus produs acum cativa ani, care nu mai este prea activ prin retele poate trece neobservat de un antivirus cloud.

O alta problema a antivirusilor traditionali il reprezinta faptul ca sunt supusi destul de usor de aplicatiile malitioase numite spyware. Un spyware reprezinta o aplicatie care are ca scop captarea de date personale ale utilizatorului si trimiterea lor catre infractorul cibernetic care a plantat aplicatia malitioasa. Multe dintre aceste aplicatii spyware nu sunt detectate de toti antivirusii si de aceea este nevoie si de un modul de protectie spyware pentru a va asigura ca datele personale cum ar fii numele, numarul cardului de credit sunt in siguranta.

Dupa cum se poate observa, folosirea unei singure metode de protectie impotriva pericolelor virtuale nu mai este suficienta. Astfel, pe langa un antivirus este necesar si un firewall care sa protejeze de atacurile directe din exterior. Daca totusi doriti un nivel mai inalt de confort, puteti alege sa folositi o suita de securitate, astfel incat intr-un singur soft vor fi inglobate un antivirus, un modul anti-spyware, un firewall, si posibil si un modul de antivirus cloud.

Deoarece includ toate aceste module de protectie, aplicatiile de forma suitelor de securitate permit un nivel mai inalt de siguranta, dar nu perfect. Dupa cum spun unii specialisti, utilizatorul este cel mai bun antivirus. Ramane la latitudinea dumneavoastra sa observati daca pc-ul pe care il folositi lucreaza mai greu ca de obicei sau daca prezinta alte semne ca ar fii infectat cum ar fii blocarea anumitor facilitati disponibile in mod normal.

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Leave a Reply