0

.

sfaturi pentru a cauta pe internetStudiile arata ca, dupa e-mail, cautarea pe Web este cea mai populara activitate pe care o desfasuram pe Internet. Este usor sa cautam informatii pe Internet, nu avem nevoie decat de un motor de cautare (cum ar fi Google sau Yahoo) si sa tastam unul sau mai multe cuvinte. Dar reusim sa gasim exact ceea ce cautam? Conform Pingdom.com, in 2011 existau peste 555 milioane de site-uri in lume si peste 2 miliarde de utilizatori web. Cu atat de multe site-uri pe Internet este destul de greu sa obtinem rezultate cu adevarat utile, tocmai acum, cand accesul la informatii este mai facil decat oricand.

Motoarele de cautare au algoritmi foarte complicati, care ofera rezultate pe baza cuvintelor cheie pe care le tastam in campul de cautare. Majoritatea oamenilor folosesc motorul de cautare Google, dar stiai ca exista unele optiuni de cautare in cadrul lui, de care cei mai multi oameni nu stiu? Te-ai gandit vreodata ca poate nu il utilizezi pe Google la intregul sau potential?

Daca doresti sa cauti intr-un mod mai eficient trebuie sa inveti o serie de trucuri, care sa te ajute sa gasesti ce-ti doresti, fara a mai primi in schimb rezultate irelevante pentru tine. Exista niste trucuri simple, de baza, pe care le impartasim cu tine, in speranta ca te vor ajuta sa reduci din timpul pe care il petreci cautand informatii pe Google.

1. Fii mai specific, foloseste mai multe cuvinte cheie

Primul pas este scrierea de cuvinte in campul de cautare, insa o greseala comuna, pe care multi oameni o fac, este ca tasteaza prea putine cuvinte cheie. Avand in vedere ca Internetul cuprinde milioane de site-uri, atunci cand tastam doar 1-2 cuvinte, rezultatele de cautare devin destul de diluate. In mod normal motoarele de cautare stiu sa returneze rezultate care contin oricare dintre cuvintele cheie tastate in formularul de cautare, indiferent de ordinea in care apar. Google fiind un instrument inteligent, listeaza rezultatele in functie de paginile web care contin cele mai multe dintre cuvintele tastate (sau cel putin paginile web care contin cuvintele cheie mai apropiate de cele cautate). Insa, in mod ironic, daca doresti sa restrangi cautarea si sa obtii site-uri mai relevante, trebuie sa extinzi numarul de cuvinte cheie, la aproximativ 5-7. In felul acesta il vei ajuta pe Google sa inteleaga mai clar ce cauti si va returna rezultate mai relevante.

2. Foloseste o fraza exacta

Pentru a cauta o fraza exacta si nu doar cuvintele sale constitutive, este nevoie sa pui cuvintele cheie intre ghilimele. Ghilimelele (“”) ar trebui utilizate daca doresti ca motorul de cautare sa afiseze numai site-urile care contin fraza exacta. De exemplu, in loc sa tastezi: imagini desktop de iarna, trebuie sa tastezi “imagini desktop de iarna”. Numarul de hit-uri se va micsora spectaculos, vor fi afisate doar paginile care includ aceasta expresie exacta.

3. Exclude un cuvant

Poti sa obtii rezultate de cautare mai relevante daca excluzi anumite cuvinte. Semnul minus (-) este util daca doresti sa excluzi un anumit cuvant, sau o fraza, din cautarea ta. De exemplu: sa presupunem ca doresti sa cauti pe cineva cu numele de ” Bill Gates “, dar nu pe presedintele de la Microsoft. Stiind ca numele de Bill Gates este asociat, de obicei, cu ” Microsoft “, folosind semnul (-) in fata termenului de cautare Microsoft, adica ” Bill Gates ” -Microsoft, te va ajuta sa gasesti rezultate mai apropiate de ceea ce tu cauti, prin excluderea din rezultate a paginilor care contin “Microsoft”. Atentie, nu trebuie sa incluzi spatii intre semnul minus (-) si termenul de cautare! In exemplul de mai sus corect este -Microsoft, nu – Microsoft!

4. Incearca o cautare avansata

Pagina de Cautare avansata Google iti permite sa alegi unul sau mai multe filtre, pentru a gasi informatii mai relevante atunci cand efectuezi o cautare. Daca doresti sa ai mai mult control asupra unei cautari (cum ar fi: sa specifici in ce regiune geografica vrei sa cauti sau cat de recenta o pagina web ar trebui sa fie) trebuie sa accesezi pagina de Cautare avansata Google, sau, dupa ce efectuezi o cautare de baza, sa faci clic pe pictograma din coltul din dreapta – sus a paginii de rezultate si sa alegi din meniu Cautare avansata.

5. Invata direct de la sursa

Locul ideal pentru a invata zeci de sfaturi suplimentare pentru utilizarea Google este chiar Google. Pagina Google Tips & Tricks are o multime de trucuri si comenzi rapide pe care sa le rasfoiesti.

Stii si alte trucuri?

Speram ca sfaturile de mai sus ti-au fost de folos ca sa maresti precizia si eficienta cautarilor pe Google. Ai niste trucuri preferate care nu au fost mentionate in lista noastra? Te invitam sa le impartasesti cu cititorii WindowsGeek.info!

Toti acesti termeni din domeniul IT iti dau batai de cap? Intra pe http://www.DexOnline.Net sa vezi definitiile termenilor care iti ridica semne de intrebare.

Tags:

Leave a Reply